Hudpleie

Hva er hud?
Huden er vårt største organ. Den fungerer som beskytter av de indre organene, mot omgivelsene utenfor. I gjennomsnitt er huden vår ca. 2 mm tykk, men det finnes steder der den er betydelig tynnere og betydelig tykkere. I håndflatene og på fotsålene kan huden være så tykk som 4,7 mm, mens den er bare 0,12 mm tykk rundt øynene. Mannens hud er ca. 24% tykkere enn kvinnens, og har en fastere, mer elastisk og kompakt struktur. Menn får heller ikke like lett rynker som kvinner fordi huden inneholder mer kollagen, som holder den spenstig.

Hvorfor hudpleie?
Huden blir påvirket av hvordan du lever og av hva du spiser og drikker. Hud som får de vitaminene og den behandlingen den trenger, er mer motstandsdyktig overfor ytre belastninger, og er dermed mer problemfri. Spis god og næringsrik mat, mosjoner, pass på at du drikker nok vann, sov skikkelig, unngå røyking og store mengder alkohol, og invester i et godt hudpleieprogram, så vil huden se levende og frisk ut! Som en hjelp til friskere og mer lettstelt hud finnes det en rekke produkter, og jeg gjør mitt beste for å hjelpe til med å finne produkter som passer for deg. Det første trinnet består i å identifisere hudtypen din, og å lære deg hva som fungerer bra for deg og din livsstil.

Normal hud
Hvis du aldri har lurt på hvilken hudtype du har, er sjansen stor for at du har normal hud. Normal hud er elastisk og gjennomskinnelig, flasser ikke og er ikke fet. Har du denne hudtypen, kan du bruke de vanligste produktene. At du har problemfri hud, betyr imidlertid ikke at du kan glemme hele hudpleien. Det vil si at du har gode forutsetninger for å kunne få svært bra resultat hvis du gjør en liten innsats.

Fet hud
Fet hud kjennes igjen på synlige porer og en glansaktig overflate med fete partier. Det er spesielt vanlig i pannen og på nesen. Ofte har man også hudormer (små mørke prikker av talg i porene). Dessverre har fet hud lett for å få kviser, og det kan være vanskelig å få huden til å se matt ut. Fet hud har imidlertid en stor fordel fremfor andre hudtyper – den eldes senere og mer behagelig enn tørr hud. Menn har generelt sett fetere hud enn kvinner fordi kvinner har større talgkjertler som kan gi fra seg større mengder fett. Som nevnt over kan det gjøre huden blank, men fett er også hudens naturlige beskyttelse, og reduserer risikoen for rynker.

Den vanligste feilen man gjør for å få bort glansen i huden, er å vaske seg med sterke preparater som tørker ut huden. Det gjør at huden forsvarer seg med å utsondre enda mer fett, og gjør at huden får mer glans. Når du rengjør ansikt og hals – det bør du gjøre hver morgen og kveld – bør du unngå å skrubbe for hardt. Det stimulerer fettproduksjonen. Du kan vurdere å vaske deg med en mild gelé eller rensesåpe, for eksempel Decongest cleanser fra Bioelements, som renser uten å være for uttørkende. Riktig pH-verdi er 4,4–5,5. Du bør avstå fra å bruke fete produkter i ansiktet. Forsøk å bruke et mildt skrubbeprodukt to til tre ganger i uken. Det hjelper huden til å se friskere ut, og det gjør den mer mottakelig for de beskyttende ingrediensene i ansiktskremen.

Tørr hud
Tørr hud har en tendens til å sprekke og flasse. Den kan stramme over ansiktet, spesielt rett etter rengjøring. På tørr hud er det vanskelig å se porer, men den krever spesiell omsorg siden den kan ha en tendens til å sprekke, flasse og etter hvert bli rynket. Du kan ta en fuktighetstest hvis du vil se om huden er uttørket. Legg et tykt lag fuktighetskrem over ansiktet. Hvis det etter fem–ti minutter ikke finnes spor etter kremen på overflaten, har huden sugd i seg fuktigheten som en svamp! Hvis huden virker som den er svært tørst, kan det være lurt å ta denne testen en gang i uken. Med jevne mellomrom kan du også legge en ansiktsmaske som kan tilføre huden fuktighet og næring. Et annet tips er å la være å tørke deg helt tørr når du har vasket deg, men heller la huden være lett fuktig når du påfører fuktighetskrem. Det gjør at vannet binder seg lettere, og det blir enklere for huden å nyttiggjøre seg den næringskrike kremen. Fetere kremer beskytter bedre enn tynne, og du kan gjerne bruke nattkrem (eventuelt en ekstra fet fuktighetskrem) som næring når du sover.

Blandingshud
Mange har blandingshud, for eksempel fet hud i pannen, på haken og på nesen, men tørr hud på kinnene. Pannen, haken og nesen beskrives med ett uttrykk – T-sonen. Dette området har fet hud med forstørrede porer og hudormer. Kinn og hals er mindre fete, og noen ganger til og med ganske tørre.

Blandingshud kan være forholdsvis komplisert, for den beste metoden for å oppnå balansert hud på er ved at du behandler de to områdene separat når du velger produkter. På de fete partiene kan du unngå fuktighetskrem, men på de tørre partiene kan du påføre rikelige mengder. Du kan bruke oljebaserte produkter på de tørre delene, og fettfrie på de fetere partiene. Her trår Bioelements «Custom blending» til, da blander jeg essenser i base kremene, som blir tilpasset akkurat din hud. Feks, hvis den er fet, tørr og litt sensitiv så trenger man pleie til alle områdene.